Aasta alguses, kui kõht veel mäletab rikkalikku pühadelauda aga hing ihkab juba midagi kevadiselt kergemat aga aedniku käsi tahaks ennast seemnesahtli poole sirutada on natuke liiga vara aiataimede seemneid mulda pista ning ettekasvatusega alustada. Tõelise saagi saamiseks jaoks napib valgust.
Aasta esimestel nädalatel on paras aeg natuke idanditega mässata. Saab seemneid „külvata“ ja meeldiva lisa toidulauale. Idandid on supertoit. Kogu taime jõud on pandud tema seemnesse. Idanemise ajal, niiskusega kokkupuutes see jõud kosub ja on mõeldud taimekesele suurepärase elustardi andmiseks koos kõige vajalikuga. Nii saab ka inimene idandeid süües selle imelise jõu osaliseks. Olenevalt kultuurist on idandites rikkalikult erinevaid vitamiine, mineraalaineid ja mitmesuguseid bioloogiliselt aktiivseid toitaineid. Idandite kasvatamiseks sobivad pea kõik aiakultuurid. Välja arvatud maavitsalised (tomat), mille roheline taimeosa võib olla mürgine. Liiga palju aega võtab ka aeglaselt idanevate sarikõieliste kasvatamine (nt petersell, till).
Kõige parem on idandamiseks kasutada ise kogutud seemneid. Siis tead, kuidas ja kus need on kasvanud. Täiesti kindel saab olla ka aiapoodides väikese pakiga müüdavates spetsiaalselt idandamiseks mõeldud seemnetes. Nende kasvatamisel on arvestatud, et neid kasutatakse koheselt toiduks ja nad on läbinud põhjalikuma kontrolli ning on ei ole kokku puutunud kemikaalidega. Lihtsalt suvalist seemnepeotäit, eelkõige kuumtöötlemiseks mõeldud tangained (teravilju) ei maksa idanema panna. Sa ei tea, kas seal esineb toksilisi seeneeoseid, on need kokku puutunud kemikaalide või muude haigustekitajatega, mis muidu näiteks keetmisel hävineksid. Idandamiseks sobivaid seemneid vaata siit.
Kuidas idandada? Kui on plaanis idandite kasvatamisega regulaarselt ja suuremas koguses tegutseda tasub vaadata neid spetsiaalseid sõeladega aluseid. Kui aga soovite vahelduse mõttes natuke toidulauda rikastada, siis piisab täiesti tavaliselt klaaspurgist, marli või meditsiinilise kanga tükist ja rahakummist.
Riknemise vältimiseks on oluline kasutatavate vahendite puhtus!
- Pese idandamisnõu kuuma veega. Sobib tavaline klaaspurk
- Loputa hoolikalt seemned ja vala üle eelnevalt keedetud leige veega. Leotage paar tundi. Üheks korraga on paras idanema panna tagasihoidlik supilusikatäis seemneid.
- Seejärel loputage seemneid veelkord ja katke idandamisnõu marli või muu hõredama kanga ning kinnitage see kummiga ning asetage purk sooja (18-22 kraadi), otsese päikse eest varjatud kohta kergelt viltuses asendis, nii et üleliigne vesi saaks välja vajuda.
- Loputa seemneid/idandeid 2x päevas leige veega. Idandid on söömisvalmis 5-10 päeva pärast.
Spetsiaalsete purgihoidjate eesmärk on hoida purgi põhi ülespoole, et liigne vesi saaks välja valguda. Ja piisavalt õhku sisse pääseks.
Ühe inimese kohta on korraga paras võtta üks supilusikatäis kuiva seemet, sest idanedes suureneb idandite maht üllatavalt palju: lutsernil näiteks 10, läätsedel 6, mungoal 4–5, sojaoal 5 korda.
Idanemise ajal loputatakse idandeid hommikul ja õhtul toasooja veega, et neid niisutada ja ära uhtuda ainevahetusjääke ning võimalikke hallitusseente tekitajaid. Kui üks loputuskord jääb vahele, et riku see veel idandeid, kuid kui unustate juba paar-kolm korda, võivad seemned liigselt kuivada ega idane enam edasi.
Mõned mõisted, mis vahest segadust tekitavad:
Seeme – seemnetaimede osa (elujärk), mille ülesanne on taimede paljundamine ning levimine. Seemned on puhkeolekus, sisaldab geneetilist koodi ja idanemiseks vajalikke toitaineid.
Idu– seemne sattumisel soodsasse keskkonda, puutudes kokku piisava hulga niiskuse ja soojusega, mõnel üksikul juhul ka valgusega areneb idu. See on seemne osa, millest areneb taim.
Idand– on arenema hakanud idu, mis toitub seemnes olevatest varudest.
Idulehed – taime üks või kaks esimest lehte. Siin faasis vajab taim juba kindlasti valgust.
Võrsed on juba idulehe faasist edasi kasvanud noored taimed.
Head isu!
20.01.2023